Forside

www.talepaedagog.com

Undersøgelser - Talemuligheder

Det ekspressive sprog - Hvordan er talen?

Den indledende samtale giver umiddelbart et godt indtryk af vanskelighederne.

Herefter foretager jeg en mere detaljeret vurdering af afatikerens muligheder for at kunne:

  • Udtrykke sig i en almindelig samtale
  • Genfortælle en kort historie
  • Benævne ting og billeder m.m.

Dette giver basis for en vurdering af taleevnen - det ekspressive sprog.

Hvordan er mundstillingen?

Længere fremme i processen kan det meget vel vise sig, at et af hovedproblemerne er at kunne finde den rigtige mundposition for at kunne udtale lyd. Her kan det hjælpe at vise afatikeren mundstillingen og at begynde på lyden.

At blande lyd

Vi fortalte i sidste afsnit om problemer med at sammenblande lyd, stavelser eller ord. Lidt af det samme kan vi finde her: lyd, der udtales på næsten samme måde og med næsten samme mundstilling, kan blandes sammen, stavelser kan måske ikke udtales hurtigt nok og/eller sammenblandes med noget tidligere sagt.

At lave sætninger

Et er at kunne finde ord, noget andet er at kunne sætte ord sammen til sætninger. Har afatikeren problemer her, kan talen blive meget telegramagtig, fordi mange ord udelades - måske er kun de vigtigste indholdsord tilbage, måske udelades udsagnsordene - mulighederne er mange.

Igangsætning

Talen skal også sættes i gang. Mangler igangsætningsevnen og måske også initiativet, er spontantalen meget begrænset og kræver igangsætning af andre.

Forståelse

Til slut skal vi gøre opmærksom på, at afatikeren med denne afasitype også kan have problemer med at omsætte og forstå indholdet i en sætning, men bruges der enkle og ligefremme sætninger, er det dog normalt ikke det store problem.

Igen er der tale om forskellige afasityper og forskellige sværhedsgrader, og igen er det vigtigt at søge at lære sig afatikerens sprog og vanskeligheder så godt som muligt.

Læs mere om undersøgelser:

 

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Top | Oversigt | Firmaprofil | Kontakt | KA e-Learning Partner | ©2005-2008 LOGOS-IT
Talepædagogisk undersøgelse Lær sprog med Tell me more Undervisning