Forside

www.talepaedagog.com

Årsager

Hjerneskade

Afasi optræder efter afgrænsede skader i hjernen - som regel i venstre hjernehalvdel, hvor vi finder hovedsædet for sproglige funktioner.

Skaden ses oftest i forbindelse med en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen (en apopleksi - også kaldet et slagtilfælde), men kan også forekomme ved en hjernesvulst, en hjernehindebetændelse eller en kranielæsion efter et ulykkestilfælde m.m.

I disse tilfælde afbrydes eller forstyrres blodforsyningen til hjernen i det ramte område, eller nerveceller ødelægges på grund af læsioner. I begge tilfælde går de ramte nerveceller enten helt til grunde eller sættes midlertidigt ud af funktion.

Forekomst
Det antages, at ca. 10.000 mennesker hvert år rammes af en apopleksi i Danmark - ca. 3.000-4.000 af disse får en afasi. Hos ca. 2/3 af disse vil afasien forblive mere eller mindre permanent, mens resten vil opleve, at afasien forsvinder fuldstændigt eller næsten fuldstændigt.

Konsekvenser

Konsekvenserne er ofte ganske alvorlige for et menneskes mulighed for at kunne kommunikere med omverdenen.

I de alvorligste tilfælde kan sygdommen efterlade afatikeren uden mulighed for at kunne forstå talt eller skrevet sprog og ude af stand til at kunne kommunikere via tale, skrivning eller gestus.

Læs mere om:

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Top | Oversigt | Firmaprofil | Kontakt | KA e-Learning Partner | ©2005-2008 LOGOS-IT
Talepædagogisk undersøgelse Lær sprog med Tell me more Undervisning