Forside

www.talepaedagog.com

At tale med en afatiker - et par gode råd

Intellektet er ofte upåvirket på trods af, at personen ikke kan udtrykke sine tanker i tale eller skrift. Behandl derfor altid den afasiramte som en voksen og tænkende person.

 

Distraktioner

Vælg et roligt miljø med få distraktioner. Baggrundsstøj og mere end én person, der taler på samme tid kan gøre det meget svært at følge en samtale.

Få og hold øjenkontakt, før du begynder at tale og under samtalen. Dit ansigtudtryk og gestus giver en masse vink om den besked, du prøver at få igennem.

Tid

Giv god tid for at give mulighed for, at afatikeren kan absorbere, hvad du siger.

Giv også tid, så din samtalepartner kan nå at finde sit svar.

Tal med normal stemmeføring, men en smule langsommere end sædvanligt.

Kort og klart

Giv kun én besked af gangen.

Brug korte sætninger.

Vær sikker på, at I begge har opfattet, hvad samtalen drejer sig om. Foregiv ikke, at du har forstået, hvis det ikke er tilfældet.

Undlad helst tolkninger. Det kan være din opfattelse, der trænger igennem!

Brug kendte ord og fraser.

Gør det helt klart, hvis du skifter emne.

Hav altid blyant og papir parat. Nogle afatikere kan læse eller skrive bedre end de taler. Sommetider kan en tegning eller et foto gøre en besked forståelig.

"Ja" eller "Nej"

Det er altid lettere at besvare et spørgsmål med et "Ja" eller "Nej" (lukkede spørgsmål) end med et spørgsmål, der kræver et fyldigt svar (åbne spørgsmål). Brug for eksempel vendingen: "Vil du ha' en kop kaffe?" i stedet for vendingen: "Hvad vil du ha' at drikke?"

Det er almindeligt for en afatiker at forveksle småord, der ligner hinanden f.eks.: "ja" og "nej" eller "han" og "hun"'.

Til tider kan det hjælpe at anvende gestus (tommelfingeren op eller ned) eller at pege på et symbol (et smilende ansigt, et ulykkeligt ansigt etc.) for at klargøre meningen.

Undgå at råbe, afbryde, ignorere eller at udsætte en afatiker for en nedladende behandling.

Dum eller tosset?

Desværre har mange mennesker med afasi oplevet at blive behandlet som "dumme", "fulde" eller "tossede". En behandling, der kun gør det endnu hårdere at leve med et sprogligt handicap.

Læs mere om:

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Top | Oversigt | Firmaprofil | Kontakt | KA e-Learning Partner | ©2005-2008 LOGOS-IT
Talepædagogisk undersøgelse Lær sprog med Tell me more Undervisning