Forside

www.talepaedagog.com

Afasiens fremtræden

Individuelle forskelle

Der er meget store individuelle forskelle på afasiens fremtræden - hver person har "sin egen og helt individuelle" afasiform alt afhængigt af skadens placering og omfang!

De hyppigst forekommende former for afasi er: impressiv afasi, ekspressiv afasi og global afasi. (Andre og mere specifikke diagnosetyper anvendes også – her er valgt nogle gængse typer).

Impressiv afasi

Ved den impressive afasi har afatikeren svært ved at forstå, hvad der bliver sagt. I de sværeste former forstår afatikerne ikke noget som helst og føler at være kommet blandt mennesker, der taler et helt andet og komplet uforståeligt sprog.

I disse tilfælde er talen ofte uforståelig, måske helt "sort tale". I de lette tilfælde er det kun mere komplicerede sætninger, der volder problemer.

Læsning og skrivning er som regel ikke mulig.

Ekspressiv afasi

Ved den ekspressive afasi har afatikeren svært ved at udtrykke sig. I svære tilfælde kan afatikeren kun sige enkelte ord eller måske slet ikke noget. De lettere former er kendetegnet ved en hakkende tale. I de svære tilfælde ses problemer med at finde den rigtige artikulation og rækkefølge for ordenes lyd og stavelser.

Ved en ekspressiv afasi er skrivning som regel ikke mulig.

Forståelsen er normalt intakt, men kan drille ved visse sætningstyper.

Global afasi

Ved den globale afasi er det svært både at forstå andre og at udtrykke sig. Der er tale om en blanding af både ekspressiv og impressiv afasi.

Undervisning

Afatikerens situation kan oftest bedres ved en målrettet talepædagogisk undervisning.

 

Læs mere om:

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Top | Oversigt | Firmaprofil | Kontakt | KA e-Learning Partner | ©2005-2008 LOGOS-IT
Talepædagogisk undersøgelse Lær sprog med Tell me more Undervisning