Forside

www.talepaedagog.com

Pårørende fortæller

Et langt, sejt træk med lys forude

Jenny Winter

Min mand fik en stor venstresidig blodprop med blandt andet svære taleproblemer til følge. Efter et års tid ved amtets talepædagog var der nogen fremgang, men træningen der blev afsluttet. Vi havde heldigvis allerede nogle måneder forinden fået kontakt med Bent Givskov, og han havde startet et forløb med min mand.

Da der er mange forskellige former for afasi begyndte Bent med at finde ud af, hvad slags taleproblemer der er tale om. Han konstaterede, at min mands hovedproblem er vanskeligheder ved udtalen, dvs. at finde ud af, hvordan lydene skal formes, medens ordforråd og grammatik er nogenlunde intakt.

Bent mente, at min mands tale med tiden ville kunne blive betydeligt bedre. Det var en god melding at få. Den optimisme, som præger Bents tilgang til træningen, er uvurderlig.

Bents træning fokuserer meget på, at min mand kan genlære udtalen af sprogets forskellige lyde, lydkombinationer og ord. Blandt andet er han hele tiden opmærksom på, hvilke færdigheder, der er bevaret, selvom de tilsyneladende er væk, og hvordan min mand kan lokke dem frem og bruge dem.

Bent har et utroligt bredt repertoire af metoder, således at når én metode ikke virker, prøver han straks en anden. Han startede med de ”nemme” lyde, og er efterhånden gået videre til de sværere lydkombinationer (især to eller tre konsonanter efter hinanden, f.eks. str…). Bent ved hele tiden, hvor min mand er nået til i indlæringsprocessen, så han kan ”presse” min mand lige til grænsen, for så at lave en ”pause” med noget, der er nemmere, helt anderledes, eller ”bare” skægt. I træningen indgår enkeltlyde, lydkombinationer og ord, der er samtale, fortælling, sang og avislæsning.

Et vigtigt princip i træningen er at undgå, at et bestemt lydspor (et ord eller en frase) etableres så stærkt, at det blokerer for alt andet. Ligesom mange andre med afasi er min mand tilbøjelig til at blive hængende i bestemte ord og udtryk. En del af træningen består i at bryde disse blokeringer for at give plads til fleksibilitet i talen. I træningen er gentagelser vigtige til at sikre indlæringen, men det er lige så vigtigt at holde op, inden de skaber blokeringer. Det er en balancegang, som Bent mestrer.

Da min mand også har svært ved læsning, skrivning og talgenkendelse, bruger Bent også tid på at træne disse elementer. Forbedrede færdigheder på disse områder og genlæringen af talen påvirker hinanden positivt.

Bent har nogle rigtig gode PC-programmer til taletræning og til skrivetræning, som han bruger noget tid på, således at min mand kan bruge dem hjemme og træne selv.

Bent ved nøjagtig hvor meget og hvad slags hjælp min mand skal have til de forskellige elementer i træningen, således at træningen på en og samme tid er en udfordring, fordi det er svært, og en opmuntring, fordi det lykkes.

Indimellem ”taber” min mand noget, han har lært, fordi de spor, som er skabt i hjernen, først er stabile efter mange gentagelser. Træningen er blandt andet derfor en langvarig proces.
I de to år Bent nu har trænet min mand, har vi fra gang til gang kunnet se, at noget af det, han har haft vanskeligt ved, er blevet nemmere for ham. Der er stadig et stykke vej til at min mands tale for alvor bliver brugbar i dagligdagen, men vi kan se, at det er på vej.

Læs mere om:

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Top | Oversigt | Firmaprofil | Kontakt | KA e-Learning Partner | ©2005-2008 LOGOS-IT
Talepædagogisk undersøgelse Lær sprog med Tell me more Undervisning