Forside

www.talepaedagog.com

Mennesket og sproget

Sproget er "hverdagens mirakel". (Hans Arndt).

Om sprog

SPROG er noget, der bare er, og ikke kræver det store besvær. Sådan er det for de fleste mennesker. Vi finder ord og laver sætninger i et forrygende tempo - vi taler!

Det er slet ikke så enkelt at forstå, hvad sprog er. Den "almindelige bruger" skænker det næppe heller mange tanker. For de fleste mennesker er sproget noget ganske selvfølgeligt, noget man bare kan bruge uden at tænke over det. Vi forstår og taler vort modersmål uden at skænke det større opmærksomhed. Hvordan lærte vi vort sprog? Hvordan lærte vi at læse og skrive? Vores erindring er svundet.

  • Vi bruger vort sprog ganske automatisk, når vi taler, læser eller skriver på vort modersmål
  • Vi kan udveksle tanker og meninger sammen med andre mennesker med sprogets hjælp
  • Vi kan kommunikere - vi kan være sociale i og med vort sprog.

Selvfølgelighederne der forsvandt

Når sproget forsvinder, går det op for os, at sprog ikke er noget enkelt og selvfølgeligt. Når sproget forsvinder, og vi får kendskab til begrebet Afasi, hører det enkle og alle selvfølgelighederne op.

Sproget er blevet læderet, forsvundet eller er ikke mere tilgængeligt. Vi har et menneske med afasi. I starten ofte totalt berøvet muligheden for at kunne kommunikere med omverdenen og et meget let offer for at søge at skjule sig i sig selv og et let offer for depressioner.

Kun i sjældne tilfælde vil der dog være tale om et fuldstændigt tab af sprogfunktionen.

Skades vores hjerne i områder, der arbejder med sprogets "selvfølgeligheder", går det galt.

Kaos på grænsen

Gamle selvfølgeligheder bliver til vanskeligheder, og nogle måske til umuligheder. Adgangen til sproget er fyldt med problemer. Vi har et sprogsystem ramt af kaos placeret på grænsen til muligheder.

Som én afatiker udtrykte det:

"Det er som at rejse i et andet land. Man forstår kun nogle få ord og kan kun sige nogle få og usammenhængende brokker!"

Og andre:

"Jeg har det - lige uden for min rækkevidde!"

"Jeg er låst inde i mit eget hoved"

"Alt er vasket ud af mit hoved".

Det er vigtigt at søge en grundlæggende forståelse.

 

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Top | Oversigt | Firmaprofil | Kontakt | KA e-Learning Partner | ©2005-2008 LOGOS-IT
Talepædagogisk undersøgelse Lær sprog med Tell me more Undervisning